Monday, March 27, 2006

Ритуалите на Петимата тибетци


На тази страничка ще откривате информация как да живеете по-здравословно, истински и пълноценно.

Последните няколко месеца, денят ми започва с 5-те тибетски ритуала, ето защо реших,че те са най-доброто начало за писанията ми тук.

Първият ритуал има за цел да повиши енергията в тялото. Трябва да разперите ръце и да започнете да се въртите в посока на часовниковата стрелка. Повторенията, до които трябва да стигнете са 21, бъдете убедени, че в началото ще ви е трудно да го постигнете, дори да ви изглежда лесно не е така, ще ви стане лошо и ще започне да ви се вие свят, когато това стане трябва да спрете. Едва след около месец ще започнете да правите нужните повторения споойно, това не бива да ви притеснява.

Вторият ритуал наподобява коремна преса, но е леко доусложнен. Трябва да легнете по гръб и да оставите ръцете си спокойно до тялото. Повдигнете под ъгъл около 45 градуса краката си, като трябва да ги държите изпънати, едновременно с повдигането на краката трябва да си повдигнете и главата. Отпуснете се и се върнете в изходно положение. Повторенията отново трябва да станат 21.

За третият ритуал трябва да седнете на краката си като ги свиете в коленете, отпуснете се на прасците си.Сложете ръцете на хълбоците си.Първо наведете главата напред като докоснете тялото си с брадичката си, после се наклонете максимално назад, усетете как разтягате гръбнака си, върнете се в изходно положение. Повторенията са 21.

Четвъртият ритуал е като "правенето на мост" ама по-лесничко. Трябва да седнете, да изпънете краката си и да оставите ръцете си до тялото. След това трябва да се повдигнете, оставяйки тежестта да падне върху ръцете ви, тялото трябва да стане успоредно на пода. Когато сте седнали брадичката отново е допряна до тялото, а после трябва да я отпуснете силно назад. При хоризонталното положение, всеки мускул на тялото е под напрежение, което стимулира енергийните центрове.

Последният пети ритуал, лично на мен ми е любим. Трябва да застанете в поза, все едно ще правите лицеви опори, като ръцете и краката ви трябва да са раздалечени на около 60см едни от други, след това започвате да изтегляте таза нагоре, така че тялото ви да направи ъгъл от 45 градуса или да представлява триъгълник, като ръцете, краката и тазът ви представляват 3-те върха, притиснете брадичката към тялото си, след това връщате в изходно положение. Повторенията са 21-отново.

Трябва да запомните, че дори и да изглеждат лесни, ритуалите всъщност никак не са, през първия месец ще успявате да правите около 14-15 повторения от упражнение, не трябва да се притеснявате, нормално е. Освен това упражненията наистина имат енергизиращо въздействие, така че дори да се препоръчва те да се правят сутрин и вечер, не опитвайте вечер, защото няма да можете да спите изобщо.Най-добре е да ги изпълнявате непосредствено след събуждане и сутрешния тоалет. Целият цикъл отнема около 10-тина минути.

Надявам се изпълнявайки ги да се забавлявате почти колкото мен и да ги обикнете.

Успех в начинанието!

6 Коментари:

Blogger Angel написа...

Здравей Ивелина,

и аз започнах да правя "петимата тибетци" от 2 дни и се чувсвам много добре. Кажи какви са твоите разултати, продължаваш ли да ги практикуваш?

Поздрави,
Ангел

2:11 AM  
Blogger velka написа...

Zdraveite!pravq "petimata tibetci ve4e po4ti 2 godini i se 4ustvam dobre! Ne znaq dali e ot tqh, no povqrvah, na priqtel i gi zapo4nah. smqtam da gi pravq dokato sym jiva!

7:12 AM  
Blogger Ивелина написа...

Аз ги правех дълго време преди да забременея, чувствах се великолепно. Когато решихме да си имаме бебе се оказа, че съм забременяла от раз, не знам дали е от упражненията или не, но е факт. Скоро не съм ги правила, защото детенце ме дърпа и не ме оставя на спокойствие да си направя сериите, но веднага щом порасне достатъчно, за да разбира или поне да си намери друго занимание смятам да ги подновя. Липсват ми.

6:23 AM  
Blogger Milena написа...

@Ивелина, не е от тибетците :), аз не ги практикувах, но и аз забременях от първия път :)
По темата: определено са страхотни упражнения и мисля пак да ги почна.

10:01 AM  
Blogger sunny написа...

АКО Ви е интересно и имате желание всяка сутрин от 06:30 часа и с повторение от 10:00 часа може да гледате Тибетските и други енергиини упражнения по телевизия TV1. Изпълнени са много прецизно и с приятна музика, а накрая има и подходяща мелодия за медитация.

9:14 AM  
Blogger Siyana Stoilova написа...

Здравейте!

По кое време на деня се правят тези упражнения?

Принципно всяка сутрин тренирам аеробика, фитнес или колело?

Преди тези занимания ли да ги правя, след тях или мога и по - късно през деня?

Всичко добро !

Благодаря!

6:19 AM  

Post a Comment

<< Home